Indriel Body & Soul

Fra bloggen

Fotografi av boken Stemninger

Den ferdige boka Stemninger og de første ukene som forfatter.

Siden boken min Stemninger kom i posten, har det gått i ett. På en positiv måte altså. Jeg hadde vært så spent i et par uker på det ferdige resultatet.. Og jeg ble ikke skuffet! -Boken ble akkurat så fin som jeg hadde sett for meg. Å åpne eskene for første gang var som bursdag og julaften på en gang. Hadde faktisk høy puls av bare glede.

Jeg mottok boken midt i fellesferien, og hadde ikke noen ambisjoner om salg, og startet med et lite opplag på bare 200 eksemplarer. Gikk forsiktig ut, siden dette er en selvpublisert utgivelse. Det går jo an å trykke opp flere etterhvert, er tanken. Det er både økonomiske og økologiske hensyn her. For det første, liker jeg ikke å kaste brukbare ting. Ikke liker jeg å ruinere meg selv heller….(Hvem gjør vel det?)

Sånn som dette sparer jeg både penger, trær og slipper å sitte igjen med mange bøker som bare må kastes.- Vinn-vinn situasjon!

Jeg er rystet over store forlag som etter en viss tid destruerer opplag med bøker, som ikke er solgt. Bøker er ferskvare fr forlag dessverre. Jeg får vondt i sjela av tanken på hvor mange gode bøker som går opp i røyk! Det ville ikke jeg bidra til! Derfor selvpublisering og et mindre opplag til å begynne med. startet jeg. Tror det smart! På denne måten eier jeg mitt eget åndsverk og bestemmer selv.

Jeg ble ganske tidlig etter utgivelsen, kontaktet av forfatterskolen som ville gjøre et portrett intervju av meg, siden jeg er en tidligere elev. Det var veldig hyggelig. På grunn av sykdom på kontoret, er ikke intervjuet lagt ut der enda, men kommer snart.

En av lokalavisene her på Stjørdal ville også intervjue meg. Det ble en fin sak under kultursidene i papirutgaven av Stjørdalens Blad en lørdag, og også på nett.

Salget av boka Stemninger har faktisk gått veldig bra til å ha foregått midt i fellesferien..Jeg har nå bare noen få eksemplarer igjen. Sier meg veldig fornøyd med det. Kanskje jeg må tenke på et andre opplag? Det skal jeg tenke litt mer på….

En bokblogger ville anmelde boka, må innrømme at jeg hadde «hjertet i halsen» mens jeg ventet på anmeldelsen… -ville det bli slakt?? Et lite snev av «impostersyndrom» der kanskje….

men, bokbloggeren ga meg en fin tilbakemelding. (Trykk på linken for å lese anmeldelsen)

Må si meg fornøyd med karakter 5-

-Han undret seg litt over om jeg kanskje ikke hadde funnet min skrivestemme enda?…..

-Men, når man skriver intuitivt slik som jeg gjør, så kan ikke diktene passe inn i en og samme form hele tiden.. De kommer i form av inspirasjonen og stemningen der og da. Ingen er like. Så at jeg ikke har noen fast stil, ER nettopp min stil! -Heldig for meg så mente han at jeg behersket alle stilene like bra 🙂

Jeg ble invitert til Radio Trøndelag for å snakke om boka også, her er opptak av intervjuet, uten musikk, reklame og avslutning. Siden det ikke er lov til å ha med. (Lytt til radiointervjuet her)

Musikken var nøye valgt, vi brukte to sanger jeg liker godt, og som også er både nostalgiske for meg i all sin Nordnorskehet. Lars Bremnes i første pause, og Maria Haukås Mittet som avslutning.

Hvordan selge bøker når man selvpubliserer?

Mange har spurt meg hva jeg gjør for å selge bøkene, når jeg publiserer selv, uten et stort forlag i ryggen. Alt arbeidet faller på meg. Promotering, salg, distribusjon, regnskap osv..

I tillegg har jeg solgt boken min til biblioteket her på Stjørdal, håper mange låner den.

Boken Stemninger selges også på Primstaven Bok og Antikvariat, på Inderøy, både i butikken og i nettbutikken.

Jeg har planer om å høre med en del lokale bokhandlere som jeg vet tar inn bøker fra lokale forfattere. Også andre steder jeg vet de blandt annet selger gavebøker i tillegg til andre ting.

Ellers promoterer jeg boken på mine sosiale media. Instagram, og Facebook. Min private Facebookprofil har alle innlegg om boken stående som offentlig. Det vil si at alle kan se dem, selv om de ikke er venn med meg..

Jeg tar imot bestillingene, betalingene, pakker, frankerer og sender alle bøkene selv. Noen vil kanskje synes det er mye arbeid, men jeg liker det. Det blir noen bøker hver dag, men ikke så mange at det blir et problem. Jeg tror ikke Tom Egeland kan gjøre det samme….DET blir nok litt i meste laget. En av lærerne mine på forfatterskolen forresten.. Veldig dyktig på alle måter! Elsker bøkene hans.

Når man skal skape blest om egen bok må man bare la fantasien, og inspirasjonen få flyte fritt.. Jeg fikk en inspirasjon om å lage ni fotoplakater av enkelte fotografi brukt i boka, signere dem, og så lodde dem ut når opplaget var utsolgt. Det ble populært. Etter at jeg lanserte den ideen skjøt salget fart.

Å selge bøkene er reklame i seg selv. Når andre ser hvor fin boken er ser de at de kan gi den i gave…Flere som har kjøpt bok har kommet tilbake og bestillt flere som de vil gi bort i gave. Noen har kjøpt opp til fem stykker.. Det blir jeg selvfølgelig veldig glad for.

For boken Stemninger er en vakker gavebok. Ja jeg er vel inhabil men som den estetikeren jeg er, og så kritisk og selvkritisk som jeg er, så synes jeg faktisk det om min egen bok 🙂 Jeg hadde kjøpt boka om noen andre hadde gitt den ut, og jeg ville kjøpt den i gave.

Jantelov sa du? – Jeg bryr meg ikke om Janteloven, jeg sier ikke det jeg sier bare for å fremme mitt eget arbeide. Jeg mener det fra hjertet, og jeg sier det jeg mener.

Jeg tripper rundt i gledesrus om dagen, og er så glad for at boken blir så godt tatt imot.

TILBAKEMELDINGER:

Her er noen sitater / tilbakemeldinger fra de som har kjøpt boken:

«Hei Monica. Jeg fikk den vakre boka di i posten i dag. Den er helt nydelig. Både bilder og ord. Gleder meg til å fordype meg i den!»

«Jeg sovnet med Stemninger og våknet med den i dag. – Så vær trygg på at boken er god! Som betyr nær nok til å komme under huden, og på den måten blir den et lite mesterstykke»

«Hei, Tusen takk for en nydelig diktbok! Jeg har hatt den liggende på stuebordet en tid. Noen dager er det bildene som fanger oppmerksomheten og gir glede, forundring eller håp. Andre dager er det diktene. dikt fulle av levd liv, erfaringer gjort på dypet, slik at sjel snakker til sjel.Her er mye visdom, dyrekjøpt erfaring, og livsmot å hente. Takk for at du har gitt ut boka og delt alt dette med oss på denne måten!»

«Hei, Tusen takk for den nydelige boka som kom i går. Den skal bli en gave til mitt kjære barnebarn, som blir 18 år snart. Hun har hatt noen tøffe år.»

«For en vakker bok Monica. Jeg skal nyte den i fredelige stunder!»

«For en flott bok med bilder og dikt som gikk rett til hjertet!»

«Boka er den vakreste jeg har sett. Min fotografsønn var på besøk og han ville ha den med og gi den til kjæresten sin. Hun kommer til å elske den. Jeg må ha en ny, nei send meg to stk. Så kan jeg gi i gave.»

«Fikk boka di og har lest den flere ganger. Nydelige tekster og bilder!»

«Nydelige dikt, flere jeg likte spesielt godt.»

«Vakre dikt, en nytelse å lese. Det er jo også en utrolig vakker bok Monica. Den speiler energien du utstråler, både når det gjelder tekst og bilder..Litt sånn av en annen verden :)»

«Du skal være superfornøyd både med ord og bilder. Bare sånn oss imellom: Det er sannelig ikke alltid dem som roper høyest i sosiale medier, men enorme følgerskaerer som leverer best kvalitet når det gjelder dikt. Mye blir platte selvfølgeligheter jeg ikke forstår applausen av…Mulig jeg bare er kritisk? Håper virkelig mange får øynene opp for boka di!- Kvalitet i alle ledd!»

«Skikkelig fin og nydelig bok, -og for noen bilder du har tatt også, -Jeg er imponert!»

«Gratulerer med flott bok. Både tekstar og bilete er nydelege!»

«Hei Monica, Tusen takk for nydelig bok. Jeg sitter å leser i den nå og blir helt rørt. Diktene dine treffer hjertet så..»

«For en flott bok du har laget. Tenk, jeg ante ikke at du er så god å skrive. Jeg leser egentlig ikke mye dikt. synes mange ganger de er litt høytsvevende. Dine likte jeg veldig godt. Følte at jeg forsto dem. Gratulerer så mye med den flotte boka!»

«Tusen takk for den flotte boka. Har kosa mæ med nydelige bilder og gode dikt. Denne blir liggende tilgjengelig, og vil bli ofte tatt fram.»

«Kjempebra, ei fantastisk flott bok!»

«Dette må altså være Europas vakreste bok!»

«Ei flott bok med flotte bilder og nydelige dikt!»

«Ei kjempefin bok, fine bilder og rørende dikt. Anbefales!»

«Så fine bilder og tekster man kan relatere til!»

«Leser og nyter. Leste akkurat diktet Får jeg se… DET ble veldig sterkt for meg i dag!»

«Takker for dine ord. Boken din ble noe fint for meg i dag. Finner meg selv i så mange av diktene!»

«Har nå lest boken din. Ei flott bok med mange fine dikt. To dikt gikk rett hjem hos meg i dag. Samleren og Flink Pike. Denne boka vil bli tatt frem og lest mange ganger.»

» Boken berører så mye i meg, og deilig med alle fotografiene. Veldig fin størrelse på boka. Følelser som gikk rett i sjela!»

«Stemninger berører sansene i sitt fulle spekter. De velvalgte ordene, den lette og fine rytmen, perlen av å flytte noen ord inn i neste linje; intelligent og overraskende. Kort og presist, enkelt å lese, enkelt å føle. Dine fotografier som underbygger følelsen, skjønnhet eller alvoret, naturen som alltid gir håp, jording og alltid skiftende som livet selv. Bildene fungerer som en overgang mellom ord og innhold, en brobygger. På mange måter er du selv broen mellom dutt mentale univers og din følelsesverden «partisipator» og observatør. Et vakkert vannspeil hvor du elegant lar ordet blir forvridd og sterkladet i negative stemninger, og hvor du vipper tilstanden ut i den uendelige, evige håpet. Nådeløst vakkert, ærlig, Monica!»

*

-I boken steminger har jeg et dikt jeg kaller Sommarfugl-hjarte, et av mine nynorske dikt.. Gleden over disse tilbakemeldingene gir meg nettopp sommarfugl-jarte <3 Tar med bildet som hører til diktet i boken.

Illustrasjon fra boken Stemninger til diktet Sommarfuggelhjarte

Sommarfugl-hjarte

Han blafrar så mjukt og

kilande

tanken på

deg

Vekker lengta som slumrar

lengst bak i hjartekamra mine

-Bakom den inste grinda

Ein sommarfugl finst der inne

opnar vengene sine no

Blafrar med dei

 i rein fryd

-Snart får eg sjå deg

Tanken på deg

gjev meg

sommarfugl-hjarte

Bokjakten

Som jeg sa på Radio Trøndelag har jeg denne uken ( uke 33) arrangert en BOKJAKT, der jeg hver dag tok med en av bøkene et sted jeg av en eller annen grunn liker å være. Så la jeg ut hint til hvor jeg var og hvor jeg la fra meg boken både på Instagram og Facebook. Finneren kunne ta den med seg, kose seg med den en stund, for så å gi den videre til noen de tror vil få glede av boken Stemninger.

Eller, de kunne sitte der, kose seg med boken, og la den ligge til neste person.

Jeg ville gi noe av gleden min videre, og med denne bokjakten, håper jeg at det vil bli mange som får glede av boken. Når man selvpubliserer må man altså være kreativ når det gjelder måter å selge og promotere boka. Man står jo ganske alene om alt. Det kan virke skummelt å gjøre det. Det har gått fint for meg, for jeg er ganske uredd. Får mange ideer og inspirasjoner.. Det går som regel bare godt når man følger ren inspirasjon.. Den vil noe.

I høst vil jeg ha et kurs i intuitiv skriving på Stjørdal, der nettopp slike ting blir et av temaene.

Jeg planlegger nå også et «event» en liten hagefest her jeg bor. Har ganske stor hage og dit inviterer jeg til en liten lanseringsfest, med noe godt i glasset, og med lite bokbad og musikalske innslag. Det er jo også min fødelsdag ganske straks, så da blir det ekstra gøy å gjøre noe som dette her.

Noen vil inviteres spesielt, men det vil være mulig å melde seg på. følg med på Instagram og Facebook. Da vil det være mulig å kjøpe boka, om det er noen igjen… Festen blir første eller andre helga i September alt etter været. Da trekkes også de ni fotoplakatene blandt alle som har kjøpt bøker.

Har du ikke kjøpt boka sier du? Den koster kr 249,- pluss porto. Send meg en mld på kontaktskjema her på nettsiden, eller e-post på indrielnor@gmail.com så får du er informasjon.

Jeg vil takke Stiora forlag for fantastisk godt samarbeid. Tilslutt vil jeg si: -Bor du i Trøndelag eller uansett i landet og tenker på selvpublisering? Ta kontakt med Stiora Forlag. De er dyktige og har priser det går an å forholde seg til! -Jeg angrer ikke!

På søndag vil jeg skrive et innlegg om Bokjakten og hvor jeg la ut bøkene mine.

Her er en liten teaser fra boken:

En liten teaser fra boka Stemninger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *