Indriel Body & Soul

Fra bloggen

Jul, tradisjoner og kanel og sånn!

 

Nå i disse adventstider stresser, baker, handler og ordner de fleste av oss for å forberede seg til jul. Kanskje er det noen som tar det mer med ro. Likevel er det noe som binder oss sammen og som vi alle, på vår måte, tar med oss inn i advent og julefeiringen. Og det er tradisjonene.

De siste årene har jeg hoderystende fulgt med på de samme debattene som popper opp i media hvert år. Det strides om våre tradisjoner.

Skal juleavlutninger i skolen forandres, hva som skal tillates og hva bør utebli. Hvilket innhold skal juleverkstedene ha? ER det riktig med adventskalender? Skal man fortsette med gudstjenester på avslutningen eller ikke? Skal det være lov med nisser, julepynt marsipangriser eller hva debatten måtte dreie seg om..

– diskusjonen har gått høyt og lavt, det vil den nok gjøre i år også. Julekirke

Det som slår meg etter at min forundring og oppgitthet gir seg, er tanken på hvor konforme og politisk korrekte skal vi egentlig bli før nok er nok?

Nå som vi ikke lengre har en statskirke, og at skolen har elever fra mange religioner, skal dermed gudstjenester elimineres fra skolenes tradisjonelle juleavslutning. Det finnes mange religioner i vårt lille land og religionsfriheten rår. Hva betyr egentlig det? Det betyr at vi kan velge selv hva vi skal tro, og fritt få utøve den religionen man bekjenner seg til. Det er vel og bra men vi kan ikke komme vekk fra det faktum at våre tradisjoner er gjennomsyret av religion.  Julen i vår kristne værden har tradisjonelt sett vært feiringen av Jesus fødsel. Selv om den eldgamle nordiske feiringen av  Joul kom lenge før. Kirken overtok, men det er en annen historie. Spørsmålet er kan man fjerne religion fra tradisjoner? Hva blir igjen da? Hvis det skal religionnøytraliseres for at ingen skal føle seg støtt og alle skal få delta, må man kanskje slutte å kalle det Juleforberedelser, juleverksted og juleavslutning.  Kanskje man må begynne å kalle det Høytidsforberedelser, kreativt verksted og ferieavslutning? Hva blir i såfall igjen av vår tradisjonelle jul?

Skal konformiteten være viktigere enn tradisjoner? Skal vi måtte finne minste felles multiplum alltid og forholde oss til det for at ingen skal krenkes?

Har vi i vårt lille land blitt  for kravstore men samtidig for hensynsfulle? Våre meninger skal høres og våre følelser skal tas på alvor og religion skal respekteres.

Jeg har personlig stor tro på religionsfrihet og den personlige friheten. Men jeg syns det går litt langt til tider. Frihet for meg handler om sameksistens. Barn i skolen har ikke vondt av å lære om andres religioner og høytider. Hvis alles høytider fikk plass og markert i skolen handler det om å lære andres kultur. Da vil julefeiringen kunne bestå som den er. Vi i Norge ser ut til å ha en kultur der vi utsletter oss selv til fordel for andre. Det er ikke riktig. Vi trenger å værne om våre tradisjoner og tenke litt lengre enn nesa rekker.Julekrybbe

Å bli bestemt over og overbeskyttet gir ingen virkelig valgfrihet. Heller ikke respekt for den enkeltes religions og tradisjons frihet.  Mulig det er fordi jeg ikke la like godt merke til det før, eller så virker det som om det har skjedd en forandring. Det legges visst opp til at vi i vårt lille land må beskyttes fra oss selv. ALT er potensielt farlig, diskriminerende eller skadelig på sikt. Resultatet blir stadig nye regler,forbud og påbud.

Joda jeg skjønner poenget med noe av det, slik som f.eks:  fartsgrenser, farstsdumper og bilbelte. Selv om jeg har vokst opp med å sitte på i bil uten bilbelte, sykle uten hjelm, klatre og huske i full fart uten beskyttelse og flere lag sand under meg, var ute å lekte aktivt i naturen, uten voksne som passet på meg. Jeg spikket med kniv helt alene, og ja jeg har til og med løpt med saks i hånden. Det var juleverksted og julekalender og juleavslutning og jeg har mange gode minner med meg fra det.

Det tuller stadig på seg med farlige ting som vi må beskyttes mot. Ting som har blitt farlig og potensielt krenkende eller diskriminerende. Røykeloven for eksempel, jeg har selv aldri røykt og tåler ikke røyk, så for meg var det greit. Men om man tenker etter, gir røykeloven egentlig valgfrihet for alle? Hva med dem som røyker?

Greit nok da det var egne røykerom. Nå er det ingen valgfrihet for dem som røyker. Loven beskytter ikkerøykere og et pressmiddel for å ”hjelpe” folk å slutte med røyk. Røykere måtte altså beskyttes fra seg selv. Kan det å slutte å røyke tvinges frem?

De høye avgiftene,  hva hjelper det annet enn at grensehandelen blir større? Avgifter på alkohol likeså, åpningstidene på utesteder i store byer ble innskrenket en time, for å unngå fyllebråk etter stengetid… hmmm..

Vi må altså passes på fordi vi ikke vet vårt eget beste. Formyndersamfunnet tar over og vi lar det skje. Jeg kunne skrevet side på side om lignende ting, men tenk heller etter selv. Jeg hverken røyker eller drikker eller er så mye ute på byen. Men jeg klarer likevel å se ting fra andres ståsted.

Maten vi spiser blir mer og mer kunstig og tilsatt alt mulig som er skadelig for helsen. Alt som er naturlig for kroppen som urter, krydder og kosttilskudd, begrenses og/ eller forbys. Alt som kan være sunt erstattes av det usunne og kunstige. I lang tid var det kunstige kjemisk fremstillte søtstoffet apartam helt lovlig, mens det naturlige ufarlige Stevia ikke var tillatt. Hvor var egentlig logikken i det hele? Heldivis var det protester fra bevisste mennesker som førte frem og nå er Stevia på markedet. Nå kan vi faktisk velge selv.

Det virker som om vi må beskyttes fra oss selv på mange områder mens på andre fratas vi reell valgfrihet. Det ropes høyt hvor skadelig det kan være med naturmedisin, men alle dødsfallene som skyldes bivirkninger eller kombinasjoner av konvensjonell medisin er helt akseptabelt og snakkes ikke om. Nevnes ikke med et ord!

Dette «formynderiet» går nå så langt og fører til at man må ta så mye hensyn at man ikke lenger kan følge gamle tradisjoner. Det er å gå litt langt syns jeg. Vi adopterer Halloween, black friday og Valentines day og amerikaniserer oss, til glede for handelsstanden. Men våre egne juletradisjoner må opp til vurdering og diskusjon?

Feirer du jul? Hva er julen for deg? Hvilke tradisjoner følger du?

Jeg er ikke særlig glad over at julen ser ut til å måtte opp til revisjon hvert år. Er nisser og gudstjenester virkelig ikke en del av julen? Jeg googlet ordet jul og så på hvilke bilder som kom opp. Side på side med juletrær, julenisser og julepynt, vinterdekte landskap og kirker.  Mange har som tradisjon ¨å gå i kirken julaften. Det respekterer jeg, selv om jeg selv ikke gjør det. Jeg personlig har aldri lidd av å være på julegudstjeneste i regi av skolen. Men om det er noen som lider, la dem slippe. Hvorfor må det bety at ingen andre heller skal delta.

Som jeg nevnte har vi gjennom historien lange tradisjoner når det gjelder feiring i slutten av desember. I mange tusen år har det vært en høytid  for å feire lyset, at solen kom tilbake . Ordet jul kommer fra det norrønne ordet JÒL eller jolablot, som var den norrøne feiringen av midtvinterdagen. Fra 900 tallet ble de ”hedenske” ritualene avskaffet og julen ble lagt til 25 desember og ble markert som feiringen av Kristus fødsel, selv om høytiden beholdt det gamle navnet. Noen mener endatil at feiringen ble til som et ledd i prosessen med å kristne Norge.

I 1113 år har julen vært en kristen høytid for oss. Hvorfor er det da plutselig uhørt å ha en gudstjeneste eller markering av Luciadagen/ feiringen i skolen?

I stedet bør det muligens innføres alternative tiltak for de ikke-kristne samtidig?  Skal vi virkelig gi slipp på tradisjoner for at alle de som ikke har samme tro, eller de samme tradisjonene, ikke skal føle seg krenket eller utenfor?Hva med alle de ungene som liker og gleder seg over tradisjonene. Er det bedre at de blir skuffet?

En slik valgfrihet vil selvfølgelig koste mer og kreve mer av skolen. Men er ikke noe ævrd å være litt fleksible på? At jeg respekterer deg, din tro og dine tradisjoner, fordrer ikke at jeg må gi slipp på mine!Nisse

Da mine barn var små, måtte vi skape våre tradsjoner. Min daværende mann og jeg kom fra to ulike familier med ulike tradisjoner. Jeg var vant til mine ting fra jeg var liten og min mann hadde sine. Vi hadde ikke lyst å gi slipp på noe av det, noen av oss. Så vi bestemte oss for å ta det beste av det beste og lage våre egne tradisjoner. Møte hverandre litt på midten.  For meg var gran det ultimate juletreet, for ham var det furu. Mange andre småting måtte settes sammen. Vet du hva vi gjorde? Vi var fleksible, lagde kompromiss og ble enige. Gran det ene året og furu det andre. Besøke min familie den ene julen, hans den andre og feire hjemme hos oss selv den tredje.

Vi ble enige om hva vi skulle spise på hvilke dager og hva vi skulle gjøre og bake osv. Og slik ble vi begge fornøyde og slik lagde vi vår helt egen jul der ingenting manglet. Og ungene våre fikk en  helhetlig jul med det beste fra begge sider. Da vi ble skilt, feiret ungene jul annenhvert år med med oss, og jaggu feiret vi sammen noen ganger også.

Tenk om det hadde vært litt lettere å overføre noe slikt til samfunnet. Rett og slett bare bruke sunn fornuft, i stedet for å krangle om hva som er riktig, hvem som tror hva, hvorfor og hvordan. For ikke å snakke om all synsingen. Man kan aldr gjøre alle til lags!

De siste diskusjoner går på at julenissen muligens skal tones ned i skoler.  Luciafeiring i barnehagen tas kanskje bort osv.. hva i all verden? Det er så dumt at jeg har ikke ord. I Norge har vi  faktisk lange tradisjoner i skole og barnehage med Luciafeiring.

Vi har også et klart bilde av hva en nisse er. Både fjøsnissen og den mer amerikanske julenissen. Jeg tror ikke du kan gå inn i et julepyntet hus noe sted i Norge og IKKE finne en eneste nisse. Heldigvis holder de fleste barnehager enda tradisjonene i hevd, til glede for ungene.

Man kommer ganske enkelt ikke forbi nissen i norske juletradisjoner. Jeg tror at det å bringe tradisjoner videre er en viktig måte å bringe videre deler av vår kultur på. Skal for eksempel det å ta bort nissefesten og det å lage nisser og julepynt på juleverkstedet fra skolene, være en løsning for å tekkes dem som ikke har et forhold til jul?

Skal julekalenderen bort fordi den ikke er religiøs nok, rettferdig nok, eller hva noen måtte mene?  Hva med å respektere hverandres forskjelligheter heller, da spiller det ikke noen rolle om man ikke tror på en dritt, eller om man er ultrareligiøse? Hva med å innføre respekt for forskjelligheter og ha en reell valgfrihet?

Jeg siterer noe som ofte blir tilskrevet Voltaire, men er fra boken Friends of Voltaire, skrevet av Evely Beatrice Hall under pseudonym:

– «Jeg er uenig med deg men jeg vil dø for din rett til å utrykke det»

Da jeg var liten var det tradisjon hver lillejuleaften å spise risengrynsgrøt med rosiner i og alltid sette et fat med grøt frem til nissen. Og tenk hver julaftens morgen hadde han takket oss med godteri. Vi hang strømpebuksene våre opp og hver julaften morgen var det masse godteri nedi dem.

Det å våkne mens det enda var natt og finne denne åpenbaringen i strømpebuksen, snike seg ned til et julepyntet hus og stå å se i åndeløshet på hvor fint alt var. Og etterpå finne ut at nissen hadde spist all grøten med masse sukker, smørøye og kanel….

KANEL folkens! Kan man spise julegrøt uten kanel? For ikke å snakke om de tradisjonsrike lefsene her til lands? Mamma bakte alltid tykklefser til jul og de kan jeg virkelig ikke se for meg uten kanel. Enn julegløggen da? Uten kanel ville den ikke blitt helt den samme.

Men nyt det mens dere kan for EU har funnet ut at kanel er skadelig og derfor må vi beskyttes mot oss selv og kanel må rasjoneres. Faren er at om kort tid kan julegrøt og lefser og eplekake og skillingsboller og mere til lages uten, eller med et minimum kanel.

For kanel inneholder jo stoffet kumarin og det kan skade leveren.

Ja for tenk litt på hvor mange som har mistet livet av de mengder kanel folk har spist i årtusner… Det det må jo gjelde tusner på tusner av mennesker. Tenk så mange leverskadde som må behandles etter hver jul!!!( sarkasme, for dem som ikke forsto det)

Ajurveda, ordet er fra sanskrit og betyr læren om livet. Det er navnet på et indisk medisinsk system som har vært brukt i 9000 år. I følge Ajurveda er kanel bra for fordøyelsen, for utrensing av giftstoffer i kroppen og er bra for blodsirkulasjonen. Nyere forskning har også funnet at kanel virker svært stabiliserende på blodsukkeret og kan dermed være til hjelp for fettforbrenning og for diabetikere.. Tenk det.Kanel

Og etter over 9000 år i mat og medisinsk bruk, er det plutselig så farlig at det må rasjoneres? Igjen ser vi dette formynderiet, vi kaneljunkies må beskyttes mot oss selv, så vi ikke går hen og dør av leverskade. ( Jepp, dette var ironi)

Hmmm.. da må vel muskattnøtt også forbys eller rasjoneres for den er faktisk svært giftig i store doser…kan i tillegg brukes til rus på linje med LSD.  Sverige fikk faktisk unntak fra kanelregelen fordi de har kanel i de tradsisjonelle bullarna sine..

Da er det ikke så farlig å bruke kanel da, så lenge det er tradisjonsbruk? Enn vi i vårt lille land? Jeg tenker på : Julegrøt, eplekake og lefser og annet godt.Er ikke det tradisjon? Skal vi bare gi oss over og la dem ta kanelen fra oss?

Det lukter svidd grøt av hele greia. Og svidd grøt uten kanel er iallefall ikke noe godt.

Tror vi på alt vi blir fortalt eller tenker vi selv? tar vi en nyhet for god fisk eller finner vi ut selv? Kunnskap er makt og med kunnskap vet du. Jeg er av «finneutselv» typen. Det finnes alltid minst to sider av enhver sak og vi blir bombardert med propaganda og de ulike forskningsresulatene som understøtter eller avkrefter.  Det er opp til oss å tenke selv og velge hva vi vil tro.

 

Jeg pleier å se på hvem som profitterer…for profittørene er ikke alltid så opptatt av sannheten.

 

Jeg er faktisk litt lei av mennesker som må begrense alle omkring seg fordi de tenker og tror noe annet. Eller er pissredde for å støte noen.  Jeg er også litt lei av at alt skal være så innmari likt. Jeg sier som Are Sende Osen og Klaus Sonstad : ”Vi e alle individa” og det individuelle er det som er så fint, FORSKJELLENE er krydder som ikke skader noen organer, men kan virke utviklende på hjernen.

Så gi meg en tradisjonsrik jul med nisser, engler og grøt og lefser. Jeg vil at tradisjonene skal bevares og at folk selv må få lov til å ivareta sine tradisjoner i fred.  Skaff alternativer for dem som ikke vil ha nisser eller gudstjenester eller juleverksted, uten at vi alle må slutte med det! Kan det være så innmari vanskelig da? Slutt å sy puter under armene på og/ eller umyndiggjøre mennesker.

På min  julegrøt  SKAL  det være kanel på og nissen skal også ha sin del, Jeg vil ha godis i strømpen på julaftens morgen. Jeg syns vi kan feire lyset og medmenneskeligheten litt mer. Det er tross alt det som teller mer enn hvor dyre julegaver man kan kjøpe.

Kom ikke her å kødd med julegrøten! EU kan stappe fredsprisen sin der solen ikke skinner, for de ypper til strid her.

– Kanelen min får de aldri !

 

Ha en fin adventstid om du har julekalender eller ikke.

 

 

Julekrybbe

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *