Indriel Body & Soul

Fra bloggen

Moden for vår

 

Nå er det lysere dager og fuglene kvitrer mer og mer. Kalenderen viser vår men det er ikke så lett å tro når sneen fortsatt laver ned i store deler av landet og temperaturene knapt beveger seg over 0. Facebook er full av statuser om masse sne, mer sne og sneras, takras og elendighet. Hjertesukk på hjertesukk.  Ikke mye som ligner på den våren kalenderen forteller om. I allefall  hvis man ikke bor sørvest i landet.

Norge er sånnsett et land med kontraster. Hvor vi finner metervis med snø og snøskred i nord og tørr skog og skogbrannfare i sør. Her i Trøndelag er vi vel sånn midt på treet. Ikke akkurat skogbrannfare men har likevel ikke så mye sne som de helt nordpå. Likevel er det alt for mye snø på bakken til at jeg klarer å finne vårfølelsen. Jeg kan ikke si at det kommer av at jeg ikke har prøvd. For meg er det veldig tydelig at vi mennesker er like avhengig av vårens ankomst, som naturen er. Vi trenger også å levne til liv.

Vi trenger å tine opp etter en lang kald  vinter og bli litt våryre. Jeg er utålmodig nå.. Mange er utålmodige nå. Vi har en tendens til å stille oss inn på datoer og tid som vi måler etter. Jeg for min del har påsken som et mål for når det skal være vår.  Når påsken er over DA er det bare vår liksom.. men snøen som bare fortsette å dale, saboterer forventningene mine. Ja jeg er av dem som blir værsyke, blir påvirket av alt fra lavtrykk, høytrykk ,kulde, til vind og regn. Da mener jeg ikke bare at jeg påvirkes fysisk men også humøret påvirkes. Det er helt utrolig hva solen gjør med energien, humøret og gleden. Alt i meg jubler når solen skinner. Spesielt om våren.

Vår er det beste jeg vet. Det er bedre enn jul og bursdag på en gang. Når jeg vet med sikkerhet at våren ER her og at det ikke er sansynlighet for tilbakefall til kuldegrader og flere centimetere med snø.. DA livner jeg til. Kjenner nesten hvordan livet vender tilbake etter dvaletilstanden jeg har kjempet mot hele vinteren. Jo kaldere det er, jo værre blir det.  Joda jeg prøver å være så positiv som det går an, men når våren kommer er det likevel en tyngde som faller vekk og jeg blir mer meg selv igjen. Jeg pleier å fleipe med at jeg burde ha vært en bjørn. Har bjørn som kraftdyr da…. kan være det 😉

Jeg kunne faktisk bare gått i hi om vinteren. Det er kanskje ikke så mange som virkelig tenker over hvordan vi påvirkes av vær og årstider. Vi nordboere er jo vante med klimaet og vet hva vi må forholde oss til. Vi prøver å være tålmodige og holde ut vinteren. Jo det er sikkert mange som virkelig trives i vinter og mørketid. Men jeg tilhører ikke den kategorien. Jeg har blitt så bevisst på hvor viktig solen er, ikke bare for planter men for alt levende. Også oss mennesker. Solens livgivende energi har betydning for cellene i våre kropper. Ikke bare for D vitamin. Men for å bevare lyset i cellene.Vi trenger lys for å opprettholde balansen i vårt vesen. for å utvikle oss. Vi består av energi også. Denne lysenergien kan være avgjørende for hvordan vi har det.

Min samboer ler av meg og min barnlige glede, når det er nydelig vær, solen skinner og dagene blir lengre. Jeg ler sammen med ham for det finnes ikke noe nedlatende i hans latter,  og jeg ler fordi jeg er henrykt. Påsken hadde noen skikkelig nydelige dager. Dessverre var det kaldere enn jeg ønsket meg,  men man har da varme klær. Så fulgte det på med noen grå dager og mer sne… Da glapp liksom våren mellom fingrene mine. Jeg skal likevel ikke klage, de er mye lengre unna våren, de som bor lengre nord.

Det første året jeg bodde i Trondheim var det full vår og knoppene på busker og trær var godt sprunget ut rundt 14 april. Da ruslet vi på Ladestien og jeg gikk som en unge og jublet over alle de grønne skuddene på trær og busker. Etter det har 13 april vært min mal.. DA ”skal” våren liksom være kommet seg godt i gang… men i dag ser jeg ut på 40 cm sne og kalenderen viser 3 april. Da har våren min 10 dager på seg.. Selv jeg må innrømme at det nok ikke holder stikk i år. Hvis ikke et mirakel skjer, og mirakler skjer jo, gjør det ikke ? Det kan jo komme en skikkelig varmebølge og gi oss 15 – 20 varmegrader. Det vil vel få fart på våren?

Men det er ikke noe i værmeldingene som tyder på et slikt mirakel, langt derifra, selv om det iallefall meldes temperaturer over null. Så våren må vel bare komme en gang når den er klar. Jeg må bare motvillig finne meg i det, selv om jeg er totalt overmodent lei og helt totalt ferdig med vinter. Så til alle dere som lengter etter vår, der dere måker sne og ikke ser noen ende på vinteren.. Vi får alle klamre oss til vissheten om at er det noe som er helt sikkert, så er det at våren alltid seirer over vinteren uansett.. tilslutt ! Hold ut !

mens vi venter deler jeg et dikt som kom til meg i dag;

Den ultimate seier

Vinteren klamrer seg fast

holder igjen med all sin kraft

nekter å gi slipp

 

Likevel kommer varme solgløtt på en veranda

nytes fra en liggestol polstret med saueskinn

– med hvitt pelspledd dandert

 

Store solbriller beskytter blikket for solen

hindrer andres innsikt inn i en selv

Gir trygg distanse og ro til din indre vinterdvale

som kjemper for å komme seg fri

 

Smeltende snø gnistrer i solen

Tusenvis av snødiamanter glitrer om kapp

mens

snøen villig overgir seg til solens destruksjon

dryppende, smeltende

håper du på vår

 

utallige fuglers kvittring hyller vinterens endelikt

En flue surrer sløvt forbi, enda ikke helt våken

Symfoni av vårlyder idet naturen sakte våkner

spiller kjente toner i mildere luft

 

Solen skinner fra blå himmel og varmer

vinterfrosne kropper

Hvert knirk, hvert drypp, all sildring, og hvert kvitter

alle

varsler om vår.

 

Med denne symfoni av nyfødt glede hilser våren på naturen

der den sprenger seg fri fra vinterens lenker

En kamp den alltid vinner

Det er allerede avgjort

Våren

– den ultimate seierherre

 

 

vår

 

Jeg hilser våren velkommen 🙂

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *