Indriel Body & Soul

Fra bloggen

Valentines

Valentinsdagen

14. februar er selveste Valentinsdagen.

Dagen som får det til å krible litt ekstra i magen hos mange. Dagen da  romantiske overraskelser planlegges, og det er helt innafor å fortelle noen hva du føler. Noen tar kanskje mot til seg og forteller hva de føler for deg. I Norge er ikke Valentinsdagen så stor som i U.S.A.  Mange ønsker kanskje ikke at det skal bli det heller. Hvorfor skal man lage slike «kommersielle» dager bare for handelsstanden? Trenger vi det? 

Jeg tenker at presset ikke trenger å bli mer enn man gjør det til. Vi er alle frie til å gjøre som vi vil.

Å feire kjærligheten er fint syns jeg. Selvfølgelig bør hverdags- romantikken feires på en hvilken som helst dag, men det kan være fint å ha en spesiell dag også. På linje med morsdag og farsdag. 

Det er så lett å glemme å gjøre noe spesielt for den du bryr deg om i hverdagens travelhet. Personlig liker jeg Valentinsdagen nettopp derfor. At vi en dag anstrenger oss litt for å glede den andre. De årene jeg og webfreakpoeten har vært sammen, har det virkelig blitt slått på stortromma når det gjelder romantikk innimellom, men vi har også hatt Valentinsdager hvor vi ikke har gjort så mye ut av det. Likevel har vi alltid gitt hverandre noe, et dikt, et kort, en liten blomst, eller ekstra oppmerksomhet. 

HVORFOR FEIRER VI VALENTINSDAGEN?

Valentinsdagen stammer opprinnelig fra en romersk hedensk fruktbarhets -festival som het Lupercalia,  som ble feiret i februar. På 500 tallet valgte kirken å legge feiringen av den bløthjertede helgenen Valentine til midten av februar.  I god tradisjon kuppet kirken altså en tradisjonell hedensk høytid og erstattet den med kristent innhold.

Hvem var så denne helgenen Valentine? Det finnes ganske lite informasjon om ham. Samtidig finnes det flere helgener i den romerske kirke som het Valentine. Det er altså flere som konkurrerer om å ha inspirert Valentins dagen. Det er likevel en som utmerker seg.  Denne Valentine var tempelprest i Roma under Keiser Claudius II.

Keiser Claudius II, var av den formening om at single menn var de beste soldatene, derfor forbød han ekteskap for unge romerske menn i militær tjeneste. St. Valentine, var uenig i dette og tok parti med flere ulykkelige elskende. Han kjempet for at kjærligheten skulle bestå, og i all hemmelighet sørget han for at unge par som elsket hverandre, fikk gifte seg.  Det var ikke bare romantiske hensyn. Valentin mente at ekteskap var en hellig forening av to elskende og Guds vilje. 

Disse hemmelige ekteskapene ble oppdaget og Valentine ble dømt til døden og henrettet, fordi han hadde motarbeidet keiseren. Kirkens syn på dødsstraffen, er at Valentin led martyrdøden og utropte ham derfor til helgen.

Det sies at han døde 14. februar i året 269. 

I år 496 reserverte pave Gelasius den 14. februar til minne og ære for St. Valentine, som er beskyttende helgen for alle elskende.

Det var først på 1400 tallet at 14. februar ble forbundet med romantikk og  tradisjonen med å sende hverandre kort. Legenden forteller at St. Valentine etterlot en avskjedshilsen til datteren av fengselsvokteren sin, og at han avsluttet brevet ”fra din Valentine”.. Derfor  oppsto tradisjonen med å sende kort eller brev med hilsen fra din Valentine.

På 1500 tallet var skikken godt utbredt i England. I dag regner man at over 1 milliard kort sendes denne dagen. Tenker postverket ikke har noe i mot det, selv om mange nå sender mms, mail, snapchat og hilsner via facebook og andre sosiale media også. Enkelte aviser har også innført en tjeneste der man kan laste opp sin personlige Valentinhilsen.

Den beste måten å endelig tørre la noen få vite at du liker dem, eller har følelser for dem, kan være å gi et Valentinskort. Da blir det litt mer akseptabelt på en måte. Gjerne med teksten: Vil du bli min Valentine?  Om du ikke tør stå frem kan du jo bare undertegne:  hilsen din Valentine. Hvem liker ikke mysteriet med en hemmelig beundrer?

Dette er altså dagen da du kan la din utkårede få vite at hun/ han har en (hemmelig) beundrer. På Valentinsdagen er det ikke bare lov, men forventet at man uttrykker sine følelser, enten det dreier seg om vennskap, forelskelse, kjærlighet, eller kjærlighet til familiemedlemmer.

-Jeg synes det er fint jeg! 

All kritikk handler om synsvinkel, jeg velger å se de positive sidene ved denne dagen.

Tenk så mye positivt som kommer ut av en dag som denne?  De vanligste gavene å gi på Valentinsdagen er kort, blomster og/ eller sjokolade. Det trenger ikke koste all verden, men er så koselig å motta.

Denne dagen er det også veldig populært å gifte seg eller fri.

Her hos oss er det faktisk webreakpoeten som har overrasket mest på Valentines. Han har funnet  på alt, fra det søteste søte og mest omtenksomme, til det virkelig rørende og imponerende. Innimellom har det vært både frekt og morsomt også. Han liker å overraske og det gikk plutselig opp for meg her om dagen, der jeg surra rundt i tåkeheimen , at jeg bare har latt ham gjøre det. Fikk nesten litt dårlig samvittighet. Jeg har bare latt meg overraske og dulle med, og må være forsiktig så jeg ikke tar det som en selvfølge. Det er faktisk ikke noen selvfølge at det er HAN som skal ordne alt hvert år.

Vi kvinner liker jo tanken på likestilling, så hvorfor ikke planlegge noe romantisk for mannen i ditt liv?

Fortell dine kjære at du er glad i dem ! Gjør noe koselig hvis du vil det. For jeg sier det igjen: takk og pris at dette, som alt annet helt frivillig, og trenger ikke koste noe som helst.

Det er omtanke og ekte følelser det handler om! Kanskje er det nok å bare hviske: Jeg elsker deg?

Jeg vil helt tilslutt dele med dere noen av de vakreste ord som er skrevet om kjærlighet, fra Profeten av Kahlil Gibran.

Det blir min Valentinshilsen til dere alle <3

OM KJÆRLIGHET:

Når kjærligheten gjør tegn til deg, så følg ham, Selv om hans veier er vanskelige og bratte.

Og når vingene hans folder seg over deg, så trykk deg inntil ham,

selv om sverdet han skjuler mellom fjærene, kan såre deg,

Og når han snakker til deg, så tro ham,

Selv om hans stemme kan knuse dine drømmer slik nordenvinden legger hagen øde.

 

For selv når kjærligheten kroner deg, vil han også korsfeste deg. Selv når han lar deg vokse, gjør han deg mindre.

Selv når han stiger opp i dine høyder og kjærtegner dine spinkleste grener som skjelver i solen, Skal han også klatre ned til dine røtter og ruske dem der de klynger seg til jorden.

Som kornaks samler han deg opp i seg selv.

Han tresker deg for å få deg naken.

Han sikter deg for å frigjøre deg fra ditt skall.

Han maler deg hvit.

Han elter deg myk;

Og så er du beredt for hans hellige ild, så du kan bli til hellig brød under Guds hellige fest

Alt dette skal kjærligheten gjøre med deg, så du lærer å kjenne ditt hjertes hemmeligheter og gjennom den lærdommen bli en del av Livets lære

Men hvis du i din frykt bare søker kjærlighetens fred og kjærlighetens gleder, da er det bedre du skjuler din nakenhet og går ut av kjærlighetens dør

Ut i den verden hvor årstidene ikke skifter, og hvor du skal le, men ikke all din latter, og hvor du skal gråte, men ikke alle dine tårer.

Kjærligheten gir ingenting annet enn seg selv og tar ingenting annet enn seg selv.

Kjærligheten kan ikke eies; for kjærligheten er nok i seg selv. 

Når du elsker, skal du ikke si «Gud er i mitt hjerte», men heller «Jeg er i Guds hjerte».

Og tro ikke at du kan bestemmer kjærlighetens veier, for hvis kjærligheten finner deg verdig, bestemmer den din vei.

Kjærligheten har ingen andre ønsker enn å fullføre seg selv.

Men hvis du elsker og føler trang til å ha ønsker, så la dette være dine ønsker;

Å svinne bort og bli som en rennende bekk som synger sin melodi i natten.

Å kjenne smerten ved for mye ømhet.

Å bli såret av din egen forståelse av kjærligheten.

Og å blø villig og med glede.

Å våkne ved soloppgang med et bevinget hjerte og takke for en ny dag med kjærlighet.

Å hvile ved middagstid og meditere over kjærlighetens ekstase;

Å vende hjem om kvelden med takknemlighet;

Og å sovne med en bønn for den elskede i hjertet og en lovsang på leppene ~

(- Fra Profeten av Kahlil Gibran.)

 

4 comments

    1. Og jeg skrev mye mere, men det ble borte som en sviske- Merkur lager krøll 🙂 Men summasummarum – kjærligheten dere imellom er synlig hver dag – og jeg er blitt glad i dere begge på cyberspace

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *