Indriel Body & Soul

Fra bloggen

Tema Lipødem

Lipødem er en arvelig sykdom som ikke har noe å gjøre med hva du spiser, eller hvordan du trener.

Har du lipødem er du ikke «bare feit!» Mange kvinner med lipødem lider pga den stigmatiseringen som ofte skjer. I dagen samfunn er idealet å være så tynn som mulig. Man blir lett fordømt om man er større enn gjennomsnittet og folk har holdninger som at du spiser for mye, spiser junk, trener for lite. Det er jo bare å ta seg sammen! Ja for regnestykket er jo enkelt… Spiser du mer kalorier enn du forbruker legger du på deg, spiser du mindre slanker du deg. Mange himler foraktelig med øynene når du sier at du spiser faktisk ikke så mye, at du spiser sunt og er i aktivitet. For de vet jo best, og at du sikkert lyver sånn at du tror det selv. For hvis det hadde vært sant, burde du jo vært slankere. Har man lipødem så gjelder ikke vanlige regler for vektreduksjon. Hvis man selv ikke forstår hvorfor man «eser» ut uansett hva man gjør. Eller om du ikke greier å bli slankere uansett hva du spiser eller hvor mye du trener. Det er både vondt og frustrerende. Har du det sånn? Da kan du ha Lipødem!

Ulike typer lipødem i armer og bein
Ulike typer lipødem i armer og bein

Fakta:

 • Lipødem er en kronisk, arvelig sykdom
 • Man anslår at ca 350 millioner kvinner i verden har lipødem. Mange uten å vite det.
 • Det er nesten uten unntak kvinner som får sykdommen
 • Lipødem kjennetegnes ved  en abnorm unaturlig opphopning av fettceller i depoter, symmetrisk i kroppen. Oftest fra midjen og ned, Lipødem kan i tillegg forekomme i armene ved type 4.
 • Lipødem kjennetegnes av at opphopningen av fettceller skjer i et uvanlig mønster ( følger ingen regler)
 • Ettersom sykdommen utvikler seg blir det mer smerter og hevelser og bevegeligheten blir dårligere. Mange har problemer med å gå
 • Med behandling kan du få ned omkretsen og stanse utviklingen
 • Kjennetegnes ved smerte i det myke vevet ved bevegelse eller berøring også ved hvile.
 • Fettputer/ depoter utvikles ofte på innside, utside og underside av knær, innside og utside av lår, rundt ankler
 • Kan gi smerter i ledd, spesielt knær
 • Generell tretthet og utmattelse er vanlig
 • Dietter har ingen innvirkning, da slankes bare de områdene som ikke er angrepet av Lipødem
 • Lipødem kjennetegnes også av en distinkt avgrensning ved ankelen. Hevelsene går ned til ankelen og stopper brått der. Anklene kan være naturlig slanke.
 • Lipødem uvikles gjerne i puberteten og ved andre hormonelle forandringer ( Kan P-piller spille en rolle? Det er en tanke som slår meg)
 • Ofte utvikles det lymfødem også om du har lipødem, fordi fettcellene og hevelsen skader lymfesystemet. Da er du i det 4 stadiet i sykdomsutviklingen.  Det kalles da lipolymfødem.
 • Lipødem kjennetegnes av at det er svært sensitivt for berøring, smerte og det gir lett blåmerker. Det kan bli svært smertefullt.
 • Lipødem kan ikke slankes  eller trenes bort siden denne type fettceller er innkapslede og anneledes enn vanlige fettceller ellers på kroppen. Behandling MÅ til for å redusere omkrets!
 • For en som har gått i mange år med udiagnostisert Lipødem kan opphopningen av fettdepoter spre seg også i hele overkroppen.
 • «Ridebukselår» og masse cellulitter er klare indikasjoner på lipødem. Også hvis kroppen din er mye større fra midjen og ned. (At overkroppen er liten i forhold til baken og beina.)
 • fettdepotene kan bli fibrotiske ( hardne og bli vanskelig å gjøre noe med)
 • Som ved lymfødem kan man miste elsastisiteten i huden
 • Behandling for lipødem er i Norge i dag den samme som ved lymfødem. Se mitt tidligere innlegg om lymfødem HER

Det finnes fem typer lipødem: Type 1, der er lipødemet bare rundt baken. Type 2, der er baken, hoftene og lårene ned til forbi knærne berørt, Type3, Da har du lipødem fra baken og ned til anklene, men føttene er ikke berørt.Type 4, der er armene berørt i tillegg til beina. Type 5, Der er lipødemet bare i leggene

Det er 4 stadier i utviklingen av sykdommen:

Lipødem stadier
Lipødem stadier

 

Med lipødem som alt annet, jo tidligere man starter behandlingen jo bedre. Så å få diagnose så tidlig som mulig vil være viktig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lipødem stadie 1: Huden er myk og glatt. Responderer godt på behandling. Hevelsen øker i løpet av dagen men gir seg ved hvile og ha beina høyt ( likt lymfødem)

Lipødem stadie 2: Huden har en overflate som ser ut som cellulitter. Lipomer kan utvikles. Hevelsen øker i løpet av dagen og det har liten effekt med hvile og å ligge med beina høyt. Noen responderer bra på behandling. Kan forekomme eksem og Rosen ( som ved lymfødem)

Lipødem stadie 3: Vevet kan hardne og kan ha blitt fibrotisk. Hevelsen er konstant. Hud, fettdepoter og vev har begynt å» henge». Responderer ikke like bra på alle former for behandling.

Lipødem stadie 4: Hevelsen er konstant, Fibrotisk vev og/ eller Elefantiasis kan forekomme. Hud, vev og fettdepoter henger mer synlig. Mer hevelse da dette også kalles lipolymfødem. Siden lymfesystemet også er påvirket. Responderer ikke lett på alle typer behandling. Man kan ha lipolymfødem og ha mange størrelser på kroppen. Det er ikke bare de aller største som har dette. Lipolymfødem kan også i noen tilfeller utvikles fra Kronisk Venøs Insuffiens. Les mer HER

Det finnes mye god informasjon på nett, dessverre finnes den beste informasjonen bare på engelsk. En kjempefin dokumentar er laget. Den skal kunne bestilles HER. ( trykk på link)

Her er en liten forvisning:

Har du Lipødem i tidlig stadium, er det ikke sikkert du tenker på det på annen måte enn at du er litt rund rund lårene. Og du prøver å trene. Ikke alle med lipødem er store. Har du mistanke om at du har lipødem? Gjør noe med det, slik at du kommer i behandling så raskt som mulig. Bildet til høyre viser typisk lipødem i tidlig stadium. De såkalte ridebukselårene.

Ridebukselår
Ridebukselår

Det forskes dessverre for lite på lipødem, men interessen øker da de medisinske miljøene har fått en helt ny forståelse for sykdommen. La oss håpe at stadig flere leger viser interesse for denne sykdommen og lærer om den, slik at flere kan få diagnosen på et tidlig stadium.

Ingen vet helt sikkert hva som forårsaker lipødem. Det kan kanskje være lett å tro at lipødem er en form for livsstilssykdom. Likevel har vi indikasjoner på at sykdommen kan spores til ca1500 år før kristus. Den kvinnelige farao Hatshepsut  arrangerte en stor ekspedisjon fra Egypt til et land de kalte for Punt. Dronningen av Punt var visstnok abnorm omkring baken og nedover beina. Et relieff fra Hatshepsuts gravtempel i Deir el-Bahri viser dronningen av Punt. Slik hun er avbildet kan det se ut som hun led av svært langkomment ubehandlet lipødem. La oss håpe at det satses på mer forskning. Har du mistanke til at du kan ha lipødem, ikke nøl med å få det undersøkt. Jo mer du kan selv, jo mer kan du vise til om din lege ikke kan nok.

Et relieff som viser dronningen av Punt
Et relieff som viser dronningen av Punt

 

 

 

 

 

 

 

 

Leger i Tyskland og USA har utviklet en spesiell fettsugingsteknikk som fjerner kun lipødemet og de mener å se at med denne operasjonen kan de fjerne alt og helberede lipødem. Mange reiser dit for å få hjelp. I Norge er det så mange strenge kriterier for å få operasjon og da er det snakk om vanlig fettsuging. La oss håpe at Norge følger etter og kan tilby denne type fettsuging om ikke alt for lenge,  også for norske pasienter.

Sjekk disse ang diagnostisering av Lipødem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 comments

 1. Hei, takk for info,veldig interessant. Tror jeg har både Lymfødem og Lipødem . Fyller alle kriterier, og det hele startet etter barnefødel. Bli mer og mer smertefullt med årene . Bestiller legetime over helgen. Flott tiltak med bloggen din

  1. Tusen takk skal du ha 🙂 Ja jeg synes du skal be legen din se på deg. Jo lengre man går uten diagnose og behandling, jo værre blir det å behandle. Leger er som oftest best kjent med at lymfødem kan komme etter kreftoperasjon, de er ikke så godt kjent med primært lymfødem og lipødem. Ta gjerne med informasjon til legen din, eller om legen ikke vet nok, be legen henvise deg til en fysioterapeut med spesialutdannelse innen lymfødem for vurdering. Masse lykke til 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *