Indriel Body & Soul

Fra bloggen

Ikke forlat meg

Ikke forlat meg

Dagens blogginnlegg er en gammel kjærlighet i ny drakt.

Hva berører meg? -Det ganske mye som berører meg følsom som jeg er. Jeg elsker å bli berørt, av natur, følelser, kunst, musikk, hendelser. Det går ikke an  sette det jeg liker i bås. Det trenger heller ikke være nytt og moderne. Kan være ganske «retro» i smaken også. ( joda jeg har noen år på baken)

Gammel kjærlighet ruster ikke, det å virkelig bli berørt sitter igjen selv om det går lang tid.  Å gjenoppleve ting som har berørt meg sterkt tidligere, har ofte samme virkning på meg etter mange år. Jaques Brel er en artist som klarer det gang på gang.

I fransktimene på «gymnaset», som det da så fint het, lærte jeg meg å like Jacques Brel, hans poesi og musikk.

I dag kom jeg over  ”Ne me quitte pas” igjen og ble sittende å høre på den.

Det betyr: ikke forlat meg! Han beskriver følelser så sterkt og dypt at det både berørte meg dypt, første gang jeg hørte den, og jeg berøres fremdeles. Han beskriver  frykten for å bli forlatt så ekte og ærlig. Det å bønnfale fra sitt innerste, legger sjelen sin åpen. Hvem kan ikke sette seg inn i en sånn situasjon?

Jeg omtrent kjenner at han vet det er for sent. Det er sterkt og emosjonelt. Man kan ikke annet enn å bli revet med.

Ikke bare beskriver han det, han ER sine følelser når han formidler. Mange på min alder syns nok jeg var litt rar i fransktimene når jeg var like henført over Jaques Brel som min fransklærerinne, men jeg likte virkelig formidlingen hans. Jeg følte alt så sterkt og jeg skammet meg ikke over å være litt rar. Jeg skammer meg ikke for at jeg fortsatt er litt sånn rar 🙂

Det å ha empati er å kunne gjennkjenne og leve seg inn i andres følelser og opplevelser. Å leve seg inn i hvordan det er å be på sine knær om at den man elsker ikke å gå sin vei. Jeg lever meg så sterkt inn i det at tårene triller.

Jeg trenger å forstå tekster, de er like viktige for meg, om ikke mer, som musikken. Siden teksten er på fransk ble jeg ivrig på å virkelig forstå hvert et ord som formidles. Ville helt inn i opplevelsen

Det som rører ved mine følelser, er stor kunst i min bok. Kanskje derfor jeg falt for kjæresten min etter først å ha falt for poesien hans? Poesien hans traff meg på samme måte som Jaques Brels sanger. Da var jeg vel allerede moden for plukking? Men fra spøk til alvor,  jeg ønsker å presentere en smakebit av Jaques Brel

I dag er det ikke ofte man hører så mye av ham i radio eller TV, men mitt gjensyn med ham via Youtube gjorde at jeg ble inspirert til å oversette teksten. Jeg vil dele den med dere her. Her er min  tekstversjon av hans berømte sang : ”Ne me quitte pas”.

Tenk på den du elsker høyest i verden, forestill deg at den personen ikke vil være sammen med deg lengre, forlater deg..Og det går opp for deg at det er for sent. At ingenting nytter.  Det er ingenting du kan gjøre… se og les og føl!

IKKE FORLAT MEG!

Ikke gå din vei

Vi kan bare glemme

Alt kan bare glemmes

fordi det allerede er borte

*

La oss bare glemme

alle timene vi ikke forsto

hvorfor

Alle øyeblikkene som forgiftet våre liv

og ødela våre lykkelige stunder

*

Ikke gå fra meg

ikke gå din vei

ikke forlat meg

*

Jeg

Jeg kan gi deg perler av regn

fra fremmede land

der regnet ikke engang finnes

Jeg kan arbeide med jorden

helt til jeg dør og enda lengre enn det

bare for å kunne kle din kropp

i lys og gull

*

Jeg kan skape et land

hvor kjærligheten hersker

hvor kjærligheten er livets lov

Der du vil bli dronning

*

ikke gå fra meg

ikke gå din vei

ikke forlat meg

*

Vær så snill ikke gå fra meg

Jeg vil hviske deg ord

Meningsløse ord

som bare du forstår

Jeg vil fortelle deg historier

om historiske elskende

som så sine hjerter flamme opp igjen

helt på nytt

*

Jeg vil fortelle deg om

den ulykkelige kongen

Som ganske enkelt døde

fordi han aldri fikk møte deg

*

Vær så snill ikke gi meg opp

Vær så snill

ikke gå din vei

ikke gå din vei

Ikke forlat meg

*

Jeg har hørt at det finnes så fruktbar jord

at man i den, kan så mye mer

enn selv

i den beste vår

Og at i kveldens dis

der det bare blir mørk natt

uten at himmelen først rødmer

må det ikke bety

at rødt og sort ikke kan blandes

eller at solnedgangen bare forsvant

*

Vær så snill ikke gi meg opp

Ikke gå fra meg

ikke gå fra meg

Ikke forlat meg

Vær så snill ikke gå

*

Jeg skal aldri gråte mer

aldri si et ord

Bare helt enkelt gjemme meg her

for å kunne se på deg

bare for å se deg danse

bare for å se ditt smil

og kunne få høre deg synge og le

La meg bare bli som en skygge av din skygge

I skyggen av din hånd

I skyggen av din hund

Vær så snill ikke gi meg opp

*

Ikke gå din vei

ikke gå din vei

ikke gå din vei

– Jacques Brel

1 comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *